Välkommen till Husarö

Husarö ligger på gränsen mellan skärgårdens lummiga öar och karga ytterskär. På ön finns en pittoresk skärgårdsby som knappt förändrats sedan förra sekelskiftet.

När turbåten glider in mot ångbåtsbryggan ser du byns gamla hus stå tätt samlade när den skyddade hamnen.

 

Du stiger iland och förflyttas därmed till det tidiga nittonhundratalet. Husen ser fortfarande ut som de gjorde då och står kvar på samma platser. De välbevarade miljöerna i och runt Husarö by gör att ön räknas som ett riksintresse för kulturmiljövården, tillsammans med öarna Ingmarsö, Gällnö och Svartsö.

 

Strosa runt på grusvägarna på i byn och njut av husens ålderdomliga charm och doftern från trädgårdarnas syrener. Svep med blicken över Husaröfjärden, kanske ser du en havsörn sväva över det glittriga vattnet.

Promenadslingan

I byn finns en trevlig promenadslinga med skyltar och dramatiserade ljudberättelser. Både i skylttexternas noveller och ljudberättelserna får du möta lotsfamiljen Sundström. Det finns även ljudfiler med syntolkning av slingans sevärdheter. Lyssna på berättelserna i din smartphone genom att läsa av skyltens QR-kod med en QR-app. Du kan ladda ner en sådan gratis från antingen Google Play eller App Store.

Lotsmuseet

På Husarö fanns en lotsstation från 1740-1912. En av lotsarna hette Reinhold Sundström.

Han bodde på en gård i byn tillsammans med sin fru emma och dottern Ester i början av nittonhundratalet. Deras hem är i dag Lotmuseum.

Utforska ön

Fyll picknickkorgen med godsaker från byns lanthandel och ge dig ut på vandring över den 2,5 km länga ön där det bor 40 personer året om. Slå dig ner på en solvarm klippa vid havet och packa upp picknickkorgen. Eller gör som gråsälarna som lever i vattnen runt ön – fiska.

Kom till Husarö!

Det går turbåtar varje dag från Strömkajen i Stockholm, Vaxholm eller Boda brygga på Värmdö. Det går även att ta sig med bil eller buss till Åsättra brygga på Ljusterö där båt till Husarö avgår 2-3 gånger per dag..

Du kan också ta hjälp av Visit Roslagen på roslagen.se för att planera ditt besök.

Text: Magnus Johansson